Oliwki zielone z papryczką piri-piri 250g GRECJA

17,48  17,48 

Opis

Oliwki zielone z papryczką piri-piri 250g GRECJA

Zielone oliwki są bogatym źródłem witaminy E i innych niezbędnych minerałów. Stanowią idealny dodatek do każdego przepisu, najlepiej komponują się z sałatkami, kanapkami, tapenadą (pastą wywodzącą się z Prowansji), przystawkami lub po prostu jako zdrowa przekąska, najlepiej w połączeniu właśnie z papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem, cytryną, limonką a także z serem. Oliwki są też dobrym źródłem biofenoli i witaminy E, które są przeciwutleniaczami i zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu w ścianach tętnic, dzięki czemu są zdrowe dla serca. Zawierają około 80% wody, mają niską zawartość węglowodanów i błonnika bez cukru. Są dobrym źródłem kilku mikroelementów, w tym żelaza, miedzi i wapnia.

Papryczki piri-piri są zaliczane do grupy papryczek chili; w kuchni afrykańskiej są często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i ryb. Piri-piri są też szeroko stosowane w wielu daniach kuchni portugalskiej.

Skład : oliwki zielone bez pestki, papryczka piri-piri, woda, środek zakwaszający: kwas mlekowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Kraj pochodzenia : Grecja

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna                              749kJ/182kcal
Węglowodany 0,60g
w tym cukry 0,50g
Białko 1,00g
Tłuszcz 19,50g
w tym tłuszcze nasycone 2,70g
Sól 8,50g

Informacje dodatkowe

Waga 350 g